آیا می دانید UPS و اینورتر چه تفاوت هایی دارند؟
وقتی منابع برق قطعات الکتریکی با قطعی برق با اختلال مواجه شوند دستگاه های UPS و اینورتر کمک می کنند تا مشکل و اختلالی در عملکرد دستگاه های آن منطقه ایجاد نشود. اما این دو چه فرقی باهم دارند. در این بخش به بررسی تفاوت ها پرداخته ایم. با طیف نیوز همراه باشید… .
نحوه عملکرد
نحوه کلی و اصلی کارکرد دو دستگاه تأمین کننده انرژی UPS و اینورتر به یکدیگر شباهت دارد. هر دوی این دستگاه ها وقتی برق متصل باشد و منبع تأمین برق با قطعی مواجه نباشد در یک باتری شروع به ذخیره برق می کنند و این انرژی را در زمان قطعی برق به قطعات منتقل می کنند. اما طبیعتا یو پی اس و inverter باهم تفاوت هایی نیز دارند. این تفاوت ها از جنبه های مدار ها، نحوه عملکرد و قیمت آنها می باشد.
نکته لازم به ذکر اینکه تمام تجهیزات UPS مجهز به اینورتر یا همان تبدیل کننده جریان مستقیم به متناوب و شارژر هستند ولی همه ی inverter ها شارژر ندارند.
جریان برق
به طور کل جریان برق می تواند متناوب یا AC و یا مستقیم یا DC باشد. این جریان انرژی به دیگر قطعات منتقل می شود. زمانی که برق ورودی از شبکه اصلی تأمین شود مبدل اینورتر این جریان برق را به صورت جریان متناوب دریافت می کند و در باتری شروع به ذخیره سازی می نماید البته پیش از آن جریان برق را به DC تبدیل می کند.
چنانچه برق اصلی یک منطقع قطع شود دستگاه هایی که به اینورتر مجهز هستند شروع به دریافت جریان برق از باتری این دستگاه می کنند. اما جریان برق مستقیم که در باتری ذخیره شده بود قابلیت استفاده ندارد، در نتیجه inverter دوباره این جریان برق را به AC تغییر می دهد. این تأمین انرژی تا زمان قطعی برق اصلی ادامه خواهد داشت این تایم که منبع انرژی از باتری در اختیار دستگاه ها قرار می گیرد در UPS و اینورتر متفاوت خواهد بود و خود یک وجه تمایز این دستگاه با یو پی اس می باشد.
تفاوت ها
همانطور که در بالا نیز اشاره ای شد، یو پی اس می تواند تایم متفاوتی با اینورتر جهت تامین انرژی در هنگام قطعی جریان برق برای دستگاه ها داشته باشد. UPS می تواند حدود سه تا هشت میلی ثاینه بعد از قطعی جریان اصلی برق به منبع انرژی باتری وصل شود در حالی که این زمان برای inverter حدود 25 تا پانصد میلی ثانیه می باشد.
در نتیجه برای دستگاه های بسیار اهمیت و حساس که نباید به هیچ عنوان اتصالشان به برق قطع شود مانند برخی تجهیزات پزشکی بیمارستانها حتما باید مجهز به یو پی اس شوند. علت سرعت بالای تأمین انرژی برق در این دستگاه ها این است که UPS مانند اینورتر جربان برق را از متناوب به مستقیم و برعکس تبدیل نمی کند.
یک فرق دیگر بین این دو دستگاه این است که یو پی اس قطعات و دستگاه های مختلفی که انرژی آنها را تأمین می کند را در برابر تغییرات و نوسانات ولتاژ و امواج محافظت می کند، بر خلاف inverter ها.
هنگام استفاده از UPSها دستگاه های تحت تأمین انرژی تایم کافی برای ذخیره سازی اطلاعات و برنامه های در حال اجرا را و همچنی وقت کافی برای خاموش کردن سیستم ها را دارند این دستگاه ها برای تأمین انرژی در تایم های بلند مدت طراحی نشده اند.
این نکته در رابطه با اینورتر عمل نمی کند و پس از قطعی جریان برق به سادگی انرژی لازم برای دستگاه ها تأمین می شود البته که بر کیفیت عملکردشان نظارتی ندارد.
قیمت
دستگاه های یو پی اس به خاطر داشتن مدار های بسیار ظریف هزینه خرید بالاتری نسبت به inverter ها دارند.