آشنایی کامل با شبکه ذخیره سازی SAN
آشنایی کامل با شبکه ذخیره سازی SAN
SAN یا Storage Area Network شبکه ای است که به دیگر بخش های شبکه متصل می شود و این امکان را فراهم می کند تا داده ها بین همه اجزای شبکه مشترکا ذخیره شوند. در ادامه به توضیحات بیشتر خواهیم پرداخت. با طیف نیوز همراه باشید… .
SAN در واقع خود یک مجموعه از دیسک های ذخیره سازی داده ها می باشد، و از طریق WAN و LAN با سرور ها و سایر قسمت های شبکه ایجاد ارتباط می کند. استوریج SAN Storage داده ها را به شکل بلوک هایی قابل دسترسی، در اختیار سایر قسمت ها قرار می دهد.
در ادامه به چند مورد از راه های ارتباطی این ذخیره ساز با دیگر قسمت های شبکه می پردازیم:
SAS
SAS یک مسیر یا پروتکل ارتباطی است میان NAS Storage و سایر قسمت های شبکه. لازم به توجه است که این پروتکل ارتباطی برای شبکه هایی که بیش از چهار سرور در خود دارند مناسب نیست، چون از لحاظ ابعاد و فواصل میان درگاه ها محدودیت هایی دارد و درنتیجه بیستر برای شبکه های کوچک مناسب است.
iSCSI
iSCSI-Internet Small Computer System Interface یک روش ارتباطی میان استوریج SAN و دیگر دستگاه های ذخیره ساز در کل شبکه می باشد و از اترنت با سرعت های یک تا ده گیگابایت در ثانیه پشتیبانی می نماید. در نتیجه ی این امر امکان ایجاد ارتباط بی واسطه میان اترنت و آی پی روتر ها فراهن می گردد.
هنگامی که سیستم عامل یک دستور یا درخواست را می گیرد، یک دستور SCSI صادر می کند، و یک بسته آی پی روی ارتباط اترنت ارسال می کند. در نتیجه وقتی که این بسته در یک قسمت دیگر اخذ می شود، داده ها و دستورهای SCSI به کنترلر فرستاده در نتیجه به storage انتقال داده می شود
مزیت ها
تجهیزات قیمت خرید مناسب تری نسبت به FC دارند
سرعت بالا (10 گیگاهرتز)
نصب ساده و سریع
امنیت بالا با امکان تأیید هویت و رمزنگاری
معایب
استفاده زیاد از منابع پردازشی سیستم
کارایی ضعیفتر نسبت به اف سی به دلایلی از جمله تأخیر و افت شبکه
FC
FC یا کانال فیبری در واقع نوعی روش انتقال داده ها بر روی فیبر نوری است که از سرعت هشت الی شانزده گیگابایت در ثانیه نیز برخوردار است و اصولا جهت ایجاد ارتباط بین سرور ها و ذخیره ساز ها عمل می کند. این تکنولوژی ارتباطی که در NAS Storage ها استفاده می شود حدود سه برابر روش iSCSI سرعت دارد و رفته رفته جای آن را خواهد گرفت. این تکنولوژی انعطاف بیشتری دارد و همچنین بعضا تا ده کیلومتر نیز طول دارد و علاوه بر این توانایی ایجاد ارتباط میان آی پی پروتکل ها، SCSI و سایر پروتکل ها را دارد.
مزیت ها
سرعت بالا تر و نصب زمانبر در مقایسه با Ethernet
پایداری، عملکرد، کارایی اطمینان بالا
قابلیت جا به جایی اطلاعات بدون تخریب بسته ها
لایه امنیتی قوی
تأخیر عملکردی کم و حداقل تأثیرات بر عملکرد پردازشی
معایب
نصب و راه اندازی پیچیده و زمانبر با ضرورت وجود متخصص
لزوم وجود تجهیزات گران و جدید مثل کابلینگ و سوییچ
قیمت خرید بالا
FCoE
این یک روش ترکیبی میان FC و اترنت است که ترافیک سنگین شبکه را در بخش های شلوغ مثل سرور های Blade همگرا می کند. FCoE این امکان را فراهم می کند تا بدون احتیاج به هیچ گونه افزودن کارتی روی سرور یا سوییچ های بلااستفاده برای شبکه و ذخیره ساز SAN شبکه ها به هم متصل شوند.
تصورات اشتباه
iSCSI با سرعت بالاتری که دارد جای FC را خواهد گرفت با وجود اینکه ارتباطات اترنت با سرعت ده گیگابایت در ثانیه نیز مرسوم اند ولی اختلالی در عملکرد FC محسوب نمی شوند و در واقع برخلاف تصور عامه مردم جایگزین اف سی نمی شوند. سرعت عملکردی FC در بالا اشاره شد اما این سرعت به 32، 64 و یا 128 گیگابایت در ثانیه نیز ارتقا داده می شود. لازم به ذکر است که با این ارتقای سرعت نیز همچنان پشتیبانی از سرعت های قبلی امکان پذیر است و احتیاجی به هیچگونه نگرانی بابت از دست رفتن سرمایه گذاری های قبلی در ارتباطات ذخیره ساز SAN وجود نخواهد داشت.
هزینه خرید اف سی بسیار بالاست
طبیعتا سرعت بالا و تکنولوژی های به روزی که در این روش ارتباطی برای استوریج های SAN و دیگر ذخیره ساز ها بکار گرفته می شود کمی افزایش قیمت را نیز به دنبال خواهد داشت. در واقع در سطح مقایسه میان 1GbE با 8Gb FC می توان گفت هزینه خرید اف سی بالاست ولی با وجود ارائه استاندارد 10GbE و این اختلاف قیمت ها کم شده است و می توان گفت 8G FC با 10GbE مشابه است.
مدیریت اف سی دشوار است
FC در تجهیزات استوریج مثل SAN یک پروتکل ذخیره ساز می باشد، ولی iSCSI روی پروتکل TCP/IP ایجاد شده است. در تکنولوژی FC بلوک های SCSI به طور مستقیم به وسیله فریم های آن ارسال می شوند. اما در iSCSI این فریم ها به اجزاء تی سی پی بسته بندی می شوند و بعد از آن به شکل بسته های آی پی و در نهایت به شکل فریم های TCP/IP انتقال پیدا می کنند، انجام تمام این فرآیند ها به لایه های مدیریتی یک لایه جدید می افزاید و اینگونه پیچیدگی ایجاد می کند.
در خصوص زونینگ سیستم FC هیچ پیچیدگی ندارد، محرک ها و مقصد ها به شکل سخت افزاری در درگاه های سوییچ و یا به شکل نرم افزاری و به وسیله WWN انجام می گیرد. این فرآیند در TCP/IP وجود ندارد.
اغلب Storage ها تعدادی درگاه اترنت دارند و این قابلیت را دارند که به VLAN اختصاص پیدا کنند و البته ماکسیمم چهار VLAN برای هر ذخیره ساز وجود دارد. اما در رابطه با FC این محدودیت وجود ندارد و میتوان از چند صد زون بهره مند شد.
علاوه بر این ها میبایست توجه داشت، ایجاد VLAN احتیاج به تعریف ساب نت و آدرس آی پی و سایر تنظیمات دارد که اینها همگی نشان می دهند که در این شرایط مدیریت سیستم سختت تر از FC میباشد.
FC ایمن تر است از iSCSI
گاهی این طرز فکر میان مردم وجود دارد که چون درگاه های FC روی گوشی ها و رایانه ها وجود ندارد امکان هجوم مزاحمان در شبکه یا ایجاد اختلال توسط اغیار وجود ندارد. این که بتوان با سیستم وایرلس یا باسیم به شبکه iSCSI وصل شد درست است اما اگر سیستم های امنیتی شبکه به دقت نصب و اجرا شوند جای نگرانی برای امنیت آن وجود نخواهد داشت.
سرعت عملکردی FC از iSCSI بیشتر است.
در ابتدای روی کار آمدن FC این کانال فیبری شاید سرعت عملکرد بالایی داشت اما پس از پیشرفت iSCSI این نظریه تغییر کرد. iSCSI با سرعت 10 گیگابایت در ثانیه و اف سی 8 گیگابایت در ثانیه عمل میکنند.
Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you may be
a great author. I will make certain to bookmark your blog and
definitely will come back down the road. I want to encourage you to ultimately
continue your great posts, have a nice day!
I’m very pleased to uncover this web site.
I want to to thank you for ones time for this particularly
fantastic read!! I definitely enjoyed every part of it and I have you
bookmarked to see new things in your site.
It’s amazing in favor of me to have a site, which is helpful
designed for my experience. thanks admin
Hurrah! Finally I got a blog from where I be able to genuinely
get valuable information concerning my study and knowledge.
It’s very simple to find out any matter on web as
compared to books, as I found this paragraph at this site.
Everything is very open with a precise description of the issues.
It was definitely informative. Your site is very useful. Thank
you for sharing!
Good way of describing, and good post to obtain data about my presentation topic, which i am going to present in college.
Your style is so unique in comparison to other people I have read stuff from.
Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this page.
I’m gone to tell my little brother, that he should also go to see this webpage on regular basis to get updated from newest reports.
Howdy! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4!
Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
Carry on the fantastic work!
This is a topic that is near to my heart… Take care!
Where are your contact details though?