مقایسه و آشنایی با تجهیزات ذخیره ساز NAS ، SAN و DAS
مقایسه و آشنایی با تجهیزات ذخیره ساز NAS ، SAN و DAS
NAS ، SAN و DAS تجهیزات ذخیره ساز اطلاعات هستند که هر کدام در شرایط مخصوص به خود به کار گرفته می شوند. در این مقاله قصد داریم به مقایسه قابلیت ها و ویژگی های هر کدام از این سرور های استوریج بپرداریم. با طیف نیوز همراه باشید… .
پیش درآمد
ابزار ها و تجهیزات ذخیره ساز در هر نوع برای ثبت و ذخیره ی اطلاعات یک سرور مورد استفاده قرار میگیرند. اطلاعات در هر سرور نیاز به محلی برای ذخیره سازی این داده ها دارند که به آن استوریج گفته می شود و باید متناسب با حجم اطلاعات قابل ثبت باشد. این تجهیزات در دو گروه قرار داده می شوند.
استوریج های داخلی: استوریج هایی که در سرور قرار داده می شوند. مثل Hard Disk و Controller Hard
استوریج های خارجی: استوریجهای خارجی به عنوان تجهیزات تکمیلی به سرور اضافه می شوند و شامل هارد دیسک و نوار مغناطیسی می باشند.
این تجهیزات بسیار ارزشمندند و برای تهیه بک آپ اطلاعات استفاده می شوند. زمانی که فضا و حجم ذخیره ساز یک نوار تکمیل شود در صورت نیاز نوار بعدی پر می شود، البته برای این منظور ضروریست که قبلا اوتولودر نصب شده باشد.
تجهیزات ذخیره ساز مبتنی بر هارد دیسک شامل چهار نوع می باشند
SAN, NAS, DAS, استوریج ابری
خرید و مشاهده قیمت ها از این قسمت
معرفی ذخیره ساز DAS
DAS اولین مدل استوریج ها بود که اوایل چنین نامگذاری نداشت، با ظهور ذخیره سازهای دیگر و افزایش تنوع نامگذاری ها هم اختصاصی تر شد و تفاوتی میان NAS با این دستگاه مشخص شد.
DAS یا Direct Attached Storage در واقع نوعی ذخیره ساز دیجیتالی می باشد که جزو شبکه ذخیره سازی محسوب نمی شود چراکه مستقیما به کنترلر وصل است و کنترل آن با سرور است. هارد درایور های LapTop و PC از این نوع Storage هستند و اگر بخواهید فضای بیشتری در اختیار داشته باشید با کمک یک دستگاه و یک کابل این امکان فراهم خواهد بود.
چنانچه اطلاعات قابل ذخيره شما حجم بیشتری نسبت به ظرفیت هارد سرور باشد، می توانید با اضافه کردن DAS تعداد هاردها را افزایش و فضا را بیشتر کنید. مابقی فعالیت ها مثل خواندن اطلاعات توسط خود سرور انجام می گیرند و سطح دسترسی این استوریج Block Level می باشد. همچنین می تواند شامل یک هارد منفرد و یا مجموعه ای از هارد ها باشد و در هردو مورد این دستگاه ها قابلیت قرار گیری هم درون کامپیوتر یا سرور و هم بیرون آن را خواهند داشت.
لازم به ذکر است که امکان اتصال چند سیستم به یک ذخیره ساز DAS وجود دارد اما میبایست اتصال هر کدام از کامپیوتر ها و یا سرور ها به این استوریج به صورت جداگانه باشد.
مزیت ها
نصب و استفاده از ذخیره ساز DAS ساده و کم خرج می باشد و نسبت به SAN و NAS برنامه ریزی ساده تری دارد، البته این نکته از قلم نیفتد که استفاده از این دیوایس به اپلیکیشن های مدیریتی و مانیتورینگ نیز نیازمند است. اگر یک مجموعه خدماتی و یا شرکتی کوچک دارید این استوریج مناسب ترین گزینه برای شما خواهد بود.
افزودن یک دستگاه DAS به سرور طبیعتا مستلزم فرآیند های بیشتری نسبت به کامپیوتر می باشد اما با تمام اینها از نسب SANو NAS ساده تر خواهد بود چون هیچ احتیاجی به تهیه یک دستگاه اضافی مثل سوییچ نخواهد بود. این ذخیره ساز با توجه به نیازی که دارید می تواند داخل کیس و یا بیرون از آن بدون نیاز به متخصص و یا مشاوره تخصصی نصب شود. استفاده از آن بسیار ساده است و فایل ها به راحتی مدیریت، نامگذاری، حذف و کپی می شوند.
HSD و SSD
HDD سرعت کمتری دارد اما نسبت به SSD قیمت پایین تری دارد. اس اس دی ها طول عمر بالاتر و به خاطر نداشتن دیسک گردان ماندگاری بیشتری دارند و مطمئن تر هستند.
نامگذاری انواع پروتکل های DAS برای اتصال به کامپیوتر ها و یا سرور ها:
SCSI – SAS – SATA – ATA – eSATA – Fibber Channel
معرفی ذخیره ساز NAS
در این نوع ذخیره سازی هارد دیسک ها روی سرور استوریج NAS قرار می گیرند و پس از آن هارد ها قابل اشتراک گذاری در شبکه برای دیگر دستگاه ها خواهند بود. با کمک به پروتکل TCP/IP به ذخیره ساز متصل می شویم و می توانیم به قابلیت هایی هم چون یک فضای محلی، مرکزی و کافی برای ذخیره اطلاعات و با هزینه خریدی پایینتر از SAN دسترسی داشته باشیم.
نحوه دسترسی به داده ها در NAS به روش File Level Access است و موجب می شود که ترافیک شبکه LAN به علت آرام و کم سرعت خوانده شدن اطلاعات، افزایش پیدا کند در نتیجه مدیریت فضای ذخیره سازی اطلاعات مرکزیت پیدا کند.
قابلیت های عملکردی
از حافظه ذخیره ساز NAS برای به اشتراک گذاری فایل ها و هوم دایرکتوری استفاده می شود. این دستگاه دارای سیستم عامل و ویندوز استوریج سرور می باشد. همچنین مزیتی که نسبت به DAS دارد این است که در انتقال و اشتراک گذاری فایل ها میان چندین کاربر عملکردی ساده تر دارد و با قابلیت مالتیپل اکسس می تواند در یک زمان به چند کاربر سرویس دهی کند.
کمپانی اچ پی انواع مختلف دیوایس های ذخیره ساز اختصاصا برای استوریج NAS با نام استورایزی در دو مدل ایکس هزار و ایکس سه هزار تولید کرده است. دیوایس های ذخیره سازی اچ پی را می توان به D3000 یا D6000 وصل کرد. جالب است بدانید برای مثال مدل 1650 دویست و هشتاد ترابایت فضای ذخیره سازی در اختیار کاربر قرار می دهد. در تصویر زیر مدل های استورایزی را مشاهده میکنید.
مزیت ها
به حافظه های ذخیره ساز NAS به صورت همزمان تعداد معینی کاربر می توانند متصل شوند. برای نمونه در مدل سه هزار در یک زمان واحد سی هزار کاربر متصل می شوند. کاربرد های این دستگاه جهت استفاده به عنوان فایل سرور، هوم فولدر و رومینگ پروفایل در کمپانی های نه چندان بزرگ و البته نه خیلی ساده و کوچک، می باشد.
معرفی ذخیره ساز SAN
استوریج های SAN نسبت به دیگر مدل ها مثل DAS به جهت سهولت در دسترسی به اطلاعات و انعطاف پذیری بالا در کارخانه ها و کمپانی های بزرگ استفاده می شوند. همچنین قادر هستند تا دستگاه ها را از وابسته بودن به سرور ها برهانند و جداگانه در شبکه نقش آفرینی کنند در نتیجه دسترسی هر نرم افزاری به اطلاعات در شبکه آسان خواهد شد و این می شود که SAN استفاده بیشتری در شبکه های مهم و بزرگ خواهد داشت.
یک کسب و کار استاندارد نیاز به به روز رسانی های منظم، بکاپ گیری های متعادل و با برنامه و ذخیره سازی با سرعت خوب بر روی نوار ها و همچنین دسترس پذیری بالای اطلاعات و عدم وجود محدودیت در این زمینه و قابلیت انعطاف آنها دارد که حافظه ذخیره ساز SAN اتفاقا در تمام این موارد خدمات خوبی ارائه می دهد. درنتیجه انتخاب اول مدیران شرکت های بزرگ و حتی کوچک و ترجیح آنان به استوریج های SAN میباشد. .
نحوه عملکرد
وقتی می گوییم استوریج های SAN انعطاف پذیر و پرسرعت هستند به این علت است که این شبکه ی ذخیره سازی در دیتا سنتر به سطح بلاک سرور دسترسی دارد. Blovk server بر تمام فناوری های دیگر ارجحیت و برتریت دارد چراکه باعث می شود SAN بی واسطه به به بلاک های Hard disk دسترسی پیدا کند و سرعت عملکردی فوق العاده ای داشته باشد.
دستگاه های SAN برای ذخیره کردن فایل ها و پایگاه های داده ها و ایجاد فضای مرتبط با فایل VMFS و بسیاری موارد دیگر با سرعت زیاد استفاده می شوند. همچنین این قابلیت وجود دارد که تمام انواع فایل های سیستم ها ذخیره شوند. پس اگر از سیستم عامل ویندوز استفاده می کنید، فضای ذخیره سازی با NTFS و چنانچه VMware Server را به کار گرفته اید VMFS فرمت خواهد شد. استفاده از شبکه دخیره سازی اطلاعات SAN در شرکت های بزرگ، با عملکرد سریع و کارایی بالا و انعطاف پذیری استاندارد و خوبی که دارد علارغم هزینه بالایی که دارد نسبت به DAS پرفایده تر و در نتیجه به صرفه تر است.
تبیین اهمیت دستگاه ها و شبکه های ذخیره کننده اطلاعات san
افزودن میزان حجم و فضای ذخیره سازی اطلاعات و فضای فعلی یک سرور به راحتی با اضافه کردن یک هارد دیسک امکان پذیر است و حتی می تواند میزان مکان اشغال شده در یک دیتا سنتر را اینگونه کاهش داد. یک مزیت دیگر این است که چون لازم نیست یک سرور جدید اضایه کنیم همان هارد دیسک می تواند میزان ذخیره سازی را افزایش دهد و در نتیجه حتی هزینه های مصرفی کاهش پیدا می کنند. جالب است بدانید خیلی از دیوایس های SAN و NAS می توانند به جای DAS ها نیز استفاده شوند. این استوریج ها در پروسه های بکاپ گیری و انتقال اطلاعات بسیار کارآمد می باشند. اطلاعات خیلی ساده و بدون ایجاد ارتباط و اختلال با سرور از یک san به san دیگر منتقل می شوند و این مستقل بودن از سرور است که بکاپ گیری را بسیار کارساز و مثمر ثمر می کند.
بکاپ گیری از اطلاعات روی استوریج در شرایط معمول می تواند پردازنده های سرور را درگیر می کند اما در دستگاه های SAN این درگیری پردازشی مشاهده نمی شود و چون از طریق این storage ارتباطات شبکه ای زیادی حتی از راه دور می توان برقرار کرد سرور ها کارایی بسیار زیادی از خود نشان خواهند داد، به همین علت است که Clustering یا خوشه بندی در سرور ها و شبکه های بزرگ را با کمک دستگاه های SAN صورت می دهند. این تعاریف درحالی است که استوریج های DAS خواسته یا ناخواسته بخشی از این قدرت پردازشی را درگیر خود خواهند کرد.
فرق SAN و NAS در چیست؟
SAN یا Block Level Access فایل های خود را خودشان مدیریت می کنند، درحالی که مدیریت این فایل ها در NAS یا File Level Access بر عهده سیستم عامل آن است. پروتکل های دسترسی درsan بنا به بلوک های داده ها ایجاد می شود و دسترسی به داده ها در قالب این بلوک ها انجام میگیرد. با تمام این اوصاف، این دو به طور کامل از هم جدا نیستند و اتفاقا اگر استفاده از آنها ادغام شود درجه یک ترین نتیجه را در بر خواهد داشت. منظور از این ادغام ترکیب چند پروتکل و یکپارچه سازی دیسک ها در یم سیستم است که باعث می شود هم از قابلیتهای دسترسی به سطح بلوک ها و هم سطح فایل ها بهره مند شد.
فرق بین SAN و DAS در چیست؟
1. سرعت پردازش
ذخیره ساز SAN از تکنولوژی فیبر نوری استفاده می کند و این امکان را فراهم می کند تا تعداد زیادی سرور به یک Storage وصل شوند. در DAS نیز این قابلیت وجود دارد که چند Client به یک Storage وصل شوند اما سرعت پردازش در san خیلی بیشتر است.
2. انعطاف پذیری
مدیریت داده ها در یک فضای ذخیره سازی می تواند در SAN به طور متمرکز انجام شود و این فضا در صورت نیاز می توانند در اختیار هاست قرار گیرند. توجه داشته باشید استوریج DAS هیچگاه چنین انعطاف پذیری ندارد.
3. دسترس پذیری
در ذخیره ساز SAN چنانچه برای مدتی طولانی از بخشی از حجم ذخیره شده استفاده ای نشود این امکان وجود دارد تا آن را به pool منتقل کنید تا سایر دیوایس ها از آن استفاده کنند. با توجه به قابلیت Hot-Swappable داون تایم حذف می گردد. این بدان معناست که، به منظور جلوگیری از داون تایم، اگر جزئی از تجهیزات عملکردش با اختلال رو به رو شود، با یک قطعه دیگر جایگزین می شود، این به معنای دسترس پذیری بالای san است.
4. آپدیت و ارتقاپذیر بودن
در یک استوریج DAS در نظر بگیرید چنانچه فضای ذخیره سازی پر شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟ مسلما یا باید سرور آپدیت شود یا از تعداد هار های بیشتری استفاده شود. در چنین شرایطی میبایست اطلاعات را به فضایی دیگر منتقل کنید. دستگاه das انعطاف و قابلیت آپگریت کردن را ندارد و میبایست آن را جایگزین کرد. SAN اینگونه نمی باشد و ضریب اطمینان، کارایی و ارتقا پذیری بیشتری دارد.
Great delivery. Great arguments. Keep up the good
work.