مادربورد چیست؟ آشنایی کامل با Motherboard
در این مقاله قصد داریم به توضیحات جامع و کاملی راجع به مادربورد یعنی اصلی ترین قطعه الکترونیکی یا همان Motherboard بپردازیم. در ادامه با طیف نیوز همراه باشید… .
مادربورد چیست؟
ابتدا به نام مادربورد و علت نامگذاری آن می پردازیم. Motherboard مهم ترین قطعه درون، کامپیوترها، گوشی ها، کیس ها، لپتاپ ها و حتی ساعت های هوشمند است که به خاطر اهمیتی که دارد برد اصلی یا mainboard نیز نامیده می شود. وقتی کیس را به طور کامل باز کنید، می بینید که یک قطعه بزرگ که همان مین بورد یا بورد اصلی هست، سایر تجهیزات مانند پردازنده، هارد، رم، کارت گرافیک و غیره را به یکدیگر وصل کرده است.
در واقع اهمیت مادربورد از این جهت نیز هست که می تواند انرژی جریان انرژی و برق را از منبع تغذیه برای سایر قطعات فراهم می آورد. با یک مثال می توانیم خیلی بهتر mainboard را بشناسیم:
یک شهر را در نظر بگیرید. چگونه ساختمان های اداری، پارک ها، ساختمان های مسکونی و هر منطقه ای که در شهر است به همدیگر مرتبط می شوند؟ خیلی ساده است با کمک خیابان ها و آزادراه ها، ارتباط میان این اماکن برقرار می شود. مین بورد نیز دقیقا همین نقش را دارد و بستری است که در آن راه ها یا همان جریان های الکتریکی به هم وصل می شوند. روی مادربورد تمام قطعات اصلی متصل می شوند، این قطعات با کمک جریان های الکتریکی و مسیر های الکتریکی مانند خیابان ها در مثال بالا بهم وصل می شوند.
مهم ترین کامپوننت
همانطور که در بالا اشاره شد قطعات زیادی می توانند به مادربورد متصل شوند. ما در این قسمت از طیف نیوز مهمترین کامپوننت های برد اصلی را بررسی خواهیم کرد:
مجموعه تراشه ها
آنگونه که در مثال مطرح شده در بالا ذکر شد، مین بورد مانند عوامل کنترل کننده خیابان ها در یک شهر، شامل بعضی قطعه های کنترل کننده است. دو مورد مهم از این قطعات بر روی مادربورد یا همان mainboard پل شمالی و جنوبی هستند.
نورث بریج
قطعه ای است که کنترل کننده حافظه رم در آن وجود دارد. این قطعه مانند چهارراهی است که عبور و مرور را کنترل می کند و اطلاعات را از CPU به رم یا کارت گرافیک میرساند و یا بلعکس. البته پل شمالی گرافیک کارت و رم را نیز به یکدیگر متصل می کند و خود با اف اس بی به پروسسور اصلی وصل می شود. البته در mainboard های جدید اف اس بی موجود نمی باشد. طراحی های جدید برروی کنترل کننده حافظه و دیگر کنترلر ها مشاهده می شوند. در نتیجه سی پی یو مستقیما با حافظه در تماس است و درنتیجه سرعت کارکرد سیستم بالا می رود.
سوث بریج
پل جنوبی بدون هیچ مانعی به پل شمالی وصل از و از طریق پل شمالی به پردازنده وصل می شود. طبیعتا در مقایسه با نورث بریج اهمیت یا قدرت کمتری دارد. وظایف سوث بریج عبارتند از: ارتباط پل شمالی( کارت گرافیک، رم، سی پی یو و…) با پورت یو اس بی، هارد، کنترلرهای صدا، بایوس و…
باس
مسیری که اطلاعات با عبور از آن ردوبدل می شوند و همچنین یک یا چند سخت افزار را به هم وصل می کند Bus گفته می شود. افزایش پهنای این مسیر ها با سرعت اطلاعات انتقالی بیشتر ارتباط مستقیم دارد. گاهی این سرعت ممکن است بخاطر عواملی مانند تنظیمات مادربورد یا جنس مسیر و یا عوامل محدودکننده قطعه های سخت افزاری، محدود گردد. انگار که در خیابانی با پهنای زیاد رانندگی کنیم اما حداکثر سرعت خیلی کم باشد و محدود شویم.
باس ها انواع گوناگونی دارند که مهمترین آنها FBS است. وظیفه این باس که به نام آن در بالا نیز اشاره شد، اتصال CPU به پل شمالی در مادربورد یا همان مین بورد است. نام دیگر این باس گذرگاه سمت جلو نیز می باشد و فقط از طریق یک Bus واحد داده ها را منتقل می کند. جالب است بدانید یکی از عوامل مهم مشخص کننده قیمت بورد اصلی سرعت FSB BUS می باشد.
سوکت سی پی یو
در یک کلام باید بدانیم که هر پردازنده ای به هر Motherboard نمی خورد. هر مدل مادربورد فقط CPU ای را میپذیرد که سازگاری لازم را داشته باشد. این سازگاری از نظر تکنولوژی های به کارگرفته شده در سی پی یو، نوع ارتباطش با سایر قطعات و مقدار سرعتی که پشتیبانی میکند حائز اهمیت است. یکی از مهم ترین عوامل این سازگاری سوکت پردازنده یا نحوه قرارگیری پین هایی است که در ناحیه قرار گیری پردازنده روی mainboard است، می باشد. سوکت ۷۷۵ LGA در تصویر زیر:
بایوس
BIOS سفت افزاری هست که که درون یک چیپ با تراشه روی تمام مادربورد های همه رایانه های شخصی سازگار با آی ام بی قرار گرفته است. این سفت افزار فقط قابل خواندن است و بدان ROM BIOS هم گفته می شود. این حافظه با برزو رسانی ها قابل تعویض است. بایوس به محض روشن شدن کامپیوتر فعال می شود. وظیفه آن، این است که ورودی و خروجی ها را تشخیص می دهد، مدیریت می کند و تست می نماید سپس سیستم عامل را به راه می اندازد. این عمل با تشخیص ام بی آر روی حافظه تنظیم شده بر روی بایوس انجام می گیرد.
11 نظرها